fredag 16. november 2012

Stopp angrepene mot Gaza


I jula 2009 og på nyåret ble Gaza bombet av Israelsk militære, og den humanitære krisa rullet på våre tv-skjermer i flere uker. Nå har israel skutt Hamas sin militære leder Ahmed Jabari, og innledet et nytt luftangrep mot verdens tettest befolkede område, som også er under blokade. Blokaden har vart siden 2006, og Gaza beskrives som «et fengsel under åpen himmel».

I 2009-10 ble 1400 mennesker drept i løpet av den 22 dager lange krigen, og 189 av dem var barn. I tillegg til bomber og skyting, brukte israelsk militære hvitt fosfor, et ulovlig etsende stoff mot sivile palestinere.
3 israelere, og 19 palestinere er drept, og 130 palestinere er skadd så langt. Dette er tall fra fredag morgen, så tallet har dessverre sannsynligvis økt i løpet av uka. Israel skylder på Hamas, og Hamas på israel. 

Det er vanligvis vanskelig å velge side når to parter skyter mot hverandre, men i dette tilfellet er saken klar.
Bilder av lidende barn, kvinner, og bombede hus, og ekstrem fattigdom viser oss den brutale virkeligheten som israel prøver å rettferdiggjøre, og som våger å gjøre noe med, takket være supermakten USA. Israel har et militærapparat og en posisjon som Palestinernes steiner og granater ikke kan konkurrere med, og deres blokade av Gaza, gjør at ingen andre kommer hverken ut eller inn. Til og med ikke med humanitær hjelp, noe vi har sett når Ship to Gaza som bestod av sivile aktivister to ganger prøvde å ta seg inn for å dele ut mat, skrivebøker, og barneleker ble bordet og fengslet av Israelsk militære. Israels løgner og bibelske historiefortellinger skjuler ikke den groteske virkeligheten, og ingen andre enn kristne fundamentalister og sionister kan begrunne folkemord med 2000 år gammel historie.

Denne gangen vet vi hva som kommer til å skje. Vi husker omfanget av det som skjedde i 2009-2010, og maktesløsheten ved å vente foran tv-skjermen på nye dødstall og bombeangrep kan ikke beskrives. Den egyptiske statsministeren besøkte Gaza fredag for å vise sin solidaritet, og Israel gikk med på våpenhvile under hans opphold, noe de selvfølgelig har brutt. Nå mobiliserer de til bakkekrig, og katastrofen er et faktum.
Israels argumenter om å forsvare seg selv og sin sikkerhet kan ikke rettferdiggjøre massakrering og etnisk resing av palestinerne. Hver gang det palestinske folket er i ferd meg å gjenoppbygge livene og hjemmene sine, kommer israel med nye angrep, flere ulovlige bosetninger på palestinske områder, og bygger videre på den gigantiske apartheidmuren sin.

Det er på tide at vi handler, og stopper undertrykkingen av det palestinske folk. Vesten kan ikke stå på sidelinja denne gangen. Alle land som støttet opprettelsen av en Israelsk stat, og som har lukket øynene i over 60 år, må ta ansvar og gjøre ord til handling.
Okkupasjonen må stanse, og blokaden heves. Fritt Palestina!

NB. «israel» står konsekvent skrevet med liten «i», fordi jeg ikke anerkjenner staten israel.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar